Tags

, ,

Schokland, grafmonument bij lichtwachterhuisNog steeds in Emmeloord, de grote haven aan de noordkant van Schokland en naamgever van de huidige grootste gemeente in de Noordoostpolder. In de verte naderen serieuze buien, de lichtwachterswoning tekent zich al af tegen dreigende wolken. Vroeger stond op die plek de Sint Michaelkerk, het gebedshuis voor de katholieken op Schokland. En in deze terp, tussen de hekken waarvandaan ik deze foto maakte, werden de katholieke Schokkers na hun dood begraven.

De kerk werd afgebroken na de ontruiming van Schokland in 1850, maar de stoffelijke resten van de Schokkers die daar begraven waren bleven er liggen. In een begraafplaats zonder stenen en die niet als zodanig werd aangegeven of was afgezet met een hek.

Lange tijd was het niet meer dan een hobbelig veldje naast de lichtwachterswoning, waar bezoekers overheen liepen zonder te weten dat ze zich op een grafveld bevonden.

Uiteindelijk is het in 2007 gelukt, vooral dankzij de inspanningen van Bruno Klappe, schrijver van het boek Verhalen van Schokland, om rond dit grafveld een omheining te krijgen.

Het werd geen hek, maar een monument. Een stalen hekwerk met daarop de namen van een aantal op deze plek begraven Schokkers. Het staat in een schelpenpad, dat hun namen in schaduwen reflecteert als de zon schijnt. Een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaars Annet Bult en Marianne Meinema, respectievelijk een landschapskunstenaar en een vormgever, die voor dit project bij gelegenheid hebben samengewerkt.

Meer over begraven op Schokland:

http://www.robertsterk.nl/begraven-op-schokland/

Advertenties