Tags

, ,

Viking02-1Stel: het is 9 oktober, zo’n 1200 jaar geleden en tijdens een strandwandeling ziet u niet dit silhouet op zee, want dat is onmogelijk, maar dat van een lang en smal zeilschip met een draken- of slangenkop op het voorsteven. U zou zich geen moment bedenken: shit, Vikingen!

U zou rennen dat uw leven ervan af hangt en struikelend over uw eigen voeten uw dorps- of stadsgenoten waarschuwen en meesleuren naar een plek, waarvan u hoopt dat u daar veilig bent voor de wrede plunderingen door deze vreselijke niets ontziende noordelijke Barbaren.

Nee, prettig bezoek hoefde je van die Vikingen destijds niet te verwachten.

Gelukkig is dat niet meer. Die Vikingschepen varen nog steeds, maar zijn net als hun opvarenden geëvolueerd in de vele generaties die er liggen tussen toen en nu. Die opvarenden zijn tegenwoordig bijna padvinders, of liever zeeverkenners, die zich er volledig op hebben toegelegd om hun medemensen te helpen oversteken. Tussen de Deense eilanden natuurlijk, maar ook van Duitsland naar Denemarken of van Denemarken naar Zweden, Noorwegen, Finland, Duitsland en alles vice versa…..noem maar op. Ze zijn er volledig op toegerust en kunnen al heel lang prima leven van de tarieven die ze ervoor vragen.

Lange dagen maken ze niet meer en ze zijn geen jaren meer van huis, maar meren gewoon dagelijks af na hun ochtend-, middag- of avonddienst en fietsen daarna op hun dooie akkertje naar huis. Op weg naar een koud biertje voor een redelijke prijs en een lekkere portie smørrebrød.

Eigenlijk zijn 12.7 versies verder alleen hun baard- en haardracht hetzelfde gebleven.

Viking02-2

Advertenties